Медико-биологический
информационный портал
для специалистов
 
Medline.ru

СОДЕРЖАНИЕ ЖУРНАЛА:
Физико-химическая биология

Клиническая медицина

Профилактическая медицина

Медико-биологические науки


АРХИВ:

Фундаментальные исследования

Организация здравохраниения

История медицины и биологии



Последние публикации

Поиск публикаций

Articles

Архив :  2000 г.  2001 г.  2002 г. 
               2003 г.  2004 г.  2005 г. 
               2006 г.  2007 г.  2008 г. 
               2009 г.  2010 г.  2011 г. 
               2012 г.  2013 г.  2014 г. 
               2015 г.  2016 г.  2017 г. 
               2018 г.  2019 г.  2020 г.  2021 г.  2022 г.  2023 г. 

Редакционная информация:
        Опубликовать статью
        Наша статистика


 РЕДАКЦИЯ:
Главный редактор

Заместители главного редактора

Члены редколлегии
Специализированные редколлегии


 УЧРЕДИТЕЛИ:
Институт теоретической и экспериментальной биофизики Российской академии наук.

ООО "ИЦ КОМКОН".




Адрес редакции и реквизиты

199406, Санкт-Петербург, ул.Гаванская, д. 49, корп.2

ISSN 1999-6314

Российская поисковая система
Искать: 


«
Vol. 21, Art. 32 (pp. 396-404)    |    2020       
»

Permissible levels of daily lead intake in сatlle
Russian Institute of Radiology and Aeroecology



Brief summary

The article presents the acceptable levels of daily intake of lead in the body of cattle. To obtain food products (milk, meat) that meet the sanitary and hygienic standards of the Russian Federation and WHO, the permissible daily intake of lead in the body of cattle during lactation must correspond to 21.7 mg (0.04 mg/kg body weight) and 4.4 mg (0.009 mg/kg body weight), and when fattening-38.5 mg (0.08 mg/kg body weight) and 7.7 mg (0.015 mg/kg body weight), respectively. To ensure food security of the population of the Russian Federation (milk, meat, offal) on the basis of WHO sanitary and hygienic standards, it is necessary to verify the permissible limits of daily intake with the ration, clarify the maximum permissible levels in feed and determine the critical concentrations of metal in the peripheral blood of cattle in toxicological studies.


Key words

lead, cattle, milk, meat, standards





(The article in PDF format. For preview need Adobe Acrobat Reader)



Open article in new window

Reference list

1. U.S. Environmental Protection Agency. Integrated Science Assessment (ISA) for Lead


(Final Report, 2013). U.S. Environmental Protection Agency. Washington. DC.EPA/600/R-10/075F. 2013.


2. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives and contaminants. Seventy-third report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives. WHO Technical Report Series. 2011. N 960.


3. U.S. Food and Drug Administration. Lead in food, foodwares and dietary supplements. 2018.


4. National Toxicology Program (NTP). Monograph on Health Effects of Low-Level Lead. 2012 U.S. Department of Health and Human Services.


5. Fedorenko V.I. Obosnovanie dopystimih sytochnih doz svinca i kadmiya v sytochnih racionah pitaniya // Medicni perspektivi. 2019. T. 24. N 1. S. 73-80. doi. 10.26641/2307-0404.2019.1.162310.


6. Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pishevoi cennosti pishevih prodyktov. Sanitarno - epidemiologicheskie pravila i normativi SanPiN 2.3.2.1078-01. M.: Minzdrav Rossii, 2002.


7.Mirzoev E.B. Nacionalnie i mejdynarodnie normativi po soderjaniu svinca v prodykcii jivotnovodstva / Rossiiskii jyrnal «Problemi veterinarnoi sanitarii, gigieni i ekologii» 2019. N 4 (32). S. 449-455. doi: 10.25725/vet.san.hyg.ecol.201904017.


8.Vremennii maksimalno dopystimii yroven (MDY) soderjaniya nekotorih himicheskih elementov i gossipola v kormah dlya selskohozyaistvennih jivotnih i kormovih dobavkah. Ytverjden Glavnim ypravleniem veterinarii Gosagroproma SSSR N123-4/281-87 ot 07.08.87 g.1987.


9.Predelno dopystimie koncentracii (PDK) himicheskih veshestv v vode, vodnih obektov hozyaistvenno-pitevogo i kyltyrno-bitovogo vodopolzovaniya. Gigienicheskie normativi GN 2.1.5.1315-03 (s izmeneniyami ot 28 sentyabrya 2007 g.) Minzdrav Rossii. Moskva.


10.Sanjarova N.I., Geraskin S.A., Spiridonov S.I. i dr. Naychnie osnovi ocenki ystoichivosti agroekosistem k vozdeistviu tehnogennih faktorov. Obninsk: GNY VNIISHRAE, 2013. 187 s.


11.European Food Safety Authority, Ardizzone M., Binaglia M., Cottrill B., Cugier J-P., Ferreira L., Gomez Ruiz J.A., Inncenti M., Ioannidou S., Lopez Puente S., Merten C., Nicolic M. and Savoini G. Scientific report on the animal dietary exposure: overview of current approaches used at EFSA. EFSA J. 2019. V. 17 (11)5896, 18 pp. http:// doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5896.


12. Prikaz RB. Ob ytverjdenii veterinarno-sanitarnogo normativa Maksimalno dopystimii yroven (MDY) soderjaniya tyajelih metallov (svinca, kadmiya i cinka) v kormah dlya krypnogo rogatogo skota. Zaregistrirovano v NRPA RB 6 iulya 2000 g. N 8/3690.


13. Tehnicheskii reglament Tamojennogo souza «O bezopasnosti kormov i kormovih dobavok» (TR 201_/00_/TS). 2013.





Свидетельство о регистрации сетевого электронного научного издания N 077 от 29.11.2006
Журнал основан 16 ноября 2000г.
Выдано Министерством РФ по делам печати, телерадиовещания и средств массовых коммуникаций
(c) Перепечатка материалов сайта Medline.Ru возможна только с письменного разрешения редакции

Размещение рекламы

Rambler's Top100